Wat is spermidine?

Spermidine is een lichaamseigen stof die voorkomt in alle lichaamscellen, maar ook in bepaalde voeding, zoals in tarwekiemen en in sojabonen. Het stofje werd voor het eerst ontdekt in sperma, vandaar de naam.  

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat spermidine in staat is om iets heel bijzonders te doen. Namelijk autofagie in je lichaam stimuleren [1].

 

Inhoud

 

Wat is autofagie

 

Tijdens autofagie gaan je cellen zichzelf ontdoen van afvalstoffen. Die afvalstoffen zijn bijvoorbeeld verkeerd gevouwen eiwitten, beschadigde organellen of ziekteverwekkers. Je kunt autofagie zien als een lichaamseigen-diepreinigende-schoonmaakdienst.

Diepreinigend omdat het in letterlijk al je cellen plaatsvindt, zoals in je nieren, hersenen, lever, huid, et cetera. Dat deze lichaamseigen schoonmaakservice bestaat, is dus goed nieuws: gezonde cellen zorgen namelijk voor een gezond lichaam [1].

 

Op deze infographic zie je hoe het proces precies in zijn werking gaat:

1. Je lichaam stuurt een signaal naar je cel om autofagie te stimuleren (door het stofje spermidine).
2. Het vuil in de cel wordt opgespoord en ingekapseld in een membraan (een afgesloten pakketje). 
3. Dit pakketje noem je een autofagosoom, je kunt het zien als een vuilniszak die klaar staat om gerecycled te worden.
4. Dan wordt de vuilniszak in contact gebracht met een lysosoom. Dat is een hele zure cel met enzymen, die in staat is om de afval uit de andere cel te recyclen. 
5. De vuilniszak en de lysosoom smelten samen, waardoor het celafval wordt afgebroken. De resten worden uitgescheiden, opnieuw gebruikt voor verbranding en jouw lichaam is weer een beetje schoner!

 

 

Samenvatting
Spermidine is een natuurlijke stof die autofagie in je lichaam stimuleert. Dat is een proces waarbij afvalstoffen uit je cellen worden opgeruimd. Zo stapelen de afvalstoffen niet op in je cellen en voorkom je vervelende ziektes.


 

Nobelprijs voor autofagie

 

Dat autofagie belangrijk is bleek ook in 2016. Toen ging de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij kreeg die prijs, omdat hij het mechanisme achter het bijzondere proces van autofagie ontrafelde [2].
 

Om deze redenen is meer autofagie gewenst

 

Naarmate je ouder wordt, neemt autofagie in je lichaam af [3]. Je lichaamscellen zijn dan minder goed in staat om zichzelf te ontdoen van afvalstoffen.

Ook worden we dagelijks blootgesteld aan toxines. We eten bijvoorbeeld industrieel bewerkte voeding, drinken alcohol, ademen uitlaatgassen in en poetsen ons huis met giftige schoonmaakmiddelen. Je lichaam moet dan harder werken om zichzelf te ontdoen van afvalstoffen en er is dus meer autofagie nodig.


 

Zo stimuleer je autofagie

 

Wil je je lichaam een handje helpen om gezonde cellen te behouden door autofagie te stimuleren, dan zijn er drie mogelijkheden:
 

1. Meer voeding eten met spermidine [4]

2. Kiezen voor natuurlijke spermidine supplementen [1]

3. (Periodiek) vasten oftewel intermittent fasting [5]

 

Om autofagie maximaal te stimuleren kun je deze drie dingen combineren. Alles wat de opruiming van je lichaamscellen stimuleert is een cadeau voor je lichaam.

 

Autofagie en vasten
 

Uit studies blijkt dat autofagie gestimuleerd wordt na zestien uur of langer vasten. Dit kun je bereiken met intermittent fasting. Dat is vasten met regelmatige tussenpozen. Je stelt voor jezelf bepaalde tijden in waarbinnen je wel en niet eet.

Je zou kunnen kiezen voor de 16/8 methode, dan vast je 16 uur en eet je binnen een periode van 8 uur. Je eet bijvoorbeeld van 11:00 tot 19:00 uur en voor de rest drink je alleen maar water en koffie en thee, zonder melk of suiker.

 

Spermidine in voeding en supplementen

 

Wil je graag weten in welke voeding spermidine zit, klik dan hier. Wil je weten welke supplementen bestaan en welke je hebt beste kunt kiezen (en welke vorm verboden is in Nederland), klik dan hier.

 

Spermidine en de wetenschap

 

Spermidine werd ontdekt door dokter Frank Madeo [6]. Sinds zijn ontdekking is er ontzettend veel belangstelling voor in de wetenschap. Inmiddels zijn er bijna 14.000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar spermidine [7]. Dat is heel veel, en dan weet je: dit is bijzonder.

 

Samenvatting
Als je ouder wordt en door dagelijkse blootstelling aan toxines (bewerkte voeding, luchtvervuiling) is autofagie harder nodig. Je kunt autofagie stimuleren door te vasten, het eten van voeding met spermidine en door het gebruik van spermidine supplementen.

 

Bronnen
[1] Madeo, F., et al. (2019). Spermidine: a physiological autophagy inducer acting as an anti-aging vitamin in humans?. Autophagy, 15(1), 165-168.
[2] Nobelprijs naar Japanse Celbioloog. Geraadpleegd op 15 juli 2022 van: nos.nl/artikel/2135704-nobelprijs-naar-japanse-celbioloog
[3] Barbosa, M. C., et al. (2019). Hallmarks of aging: an autophagic perspective. Frontiers in endocrinology, 790.
[4] Truzzi, F., et al. (2022). Wheat Germ Spermidine and Clove Eugenol in Combination Stimulate Autophagy In Vitro Showing Potential in Supporting the Immune System against Viral Infections. Molecules, 27(11), 3425.
[5] Pietrocola, F., et al. (2017). Metabolic effects of fasting on human and mouse blood in vivo. Autophagy, 13(3), 567-578.
[6] Madeo, F., Eisenberg, T., Pietrocola, F., & Kroemer, G. (2018). Spermidine in health and disease. Science, 359(6374), eaan2788.
[7] Spermidine. Geraadpleegd op 10 juli 2022 van: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=spermidine