Spermidine in voeding

Je kunt spermidine op verschillende manieren nemen. Zo komt spermidine van nature voor in voeding, maar het is ook verkrijgbaar in supplementvorm.

Hieronder vind je de top 10 van voeding met de meeste spermidine per 100 gram. Ook lees je wat de meerwaarde kan zijn van een supplement.


Voeding met spermidine

 

Dit is de top 10 van voedingsmiddelen rijk aan spermidine.

 

 

Voedingsmiddel per 100 gram mg spermidine
Tarwekiemen 24,3
Gedroogde sojabonen* 20,7
Cheddar (> 1 jaar gerijpt)  19,9
Paddenstoelen 8,8
Erwten 6,5
Rijstzemelen 5
Mango 3
Kikkererwten  2,9
Bloemkool/broccoli 2,5

 

 

 

*In soja zitten bestanddelen die de opname van vitamines en mineralen kunnen verminderen [1]. De bonen weken, kiemen, fermenteren en koken zijn manieren om de ‘antinutriënten’ in soja te verminderen.

 

 

Meerwaarde van een spermidine supplement

 

Ondanks dat je spermidine uit voeding kunt halen. Is het lang niet altijd realistisch dat je dagelijks een standaard hoeveelheid spermidine binnenkrijgt. Simpelweg omdat je niet elke dag voeding eet met een hoge dosis spermidine.

Bovendien leidt de bodemverarming tot steeds minder aanwezigheid van voedingsstoffen - dus ook spermidine - in voeding. Door de niet-biologische landbouw zijn de voedingsstoffen in onze bodem enorm achteruitgegaan.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het magnesiumgehalte in spinazie met 76% afgenomen, in 17 jaar tijd [2]. 100 gram spinazie bevat nu nog maar 15 mg magnesium, in plaats van 62 mg.

Wil je graag zeker zijn van een dagelijkse hoeveelheid spermidine, zodat het een bijdrage kan leveren aan je gezondheid? Dan kun je voor een supplement kiezen.

Hier lees je welk supplement je dan het beste kunt kiezen en waar je op moet letten als je een supplement koopt. Er zijn namelijk supplementen in de omloop die verboden zijn in Europa.

 

Samenvatting
Spermidine zit in voeding en in supplementen. Elke dag een vaste hoeveelheid binnenkrijgen via voeding, kan lastig zijn. Dat komt onder andere door de bodemverarming. Wil je zeker zijn van een dagelijkse dosis spermidine? Dan kun je het beste kiezen voor een natuurlijk supplement, bovenop een gezond voedingspatroon.

 

Bronnen
[1] Mukherjee, R., et a. (2016). Role of fermentation in improving nutritional quality of soybean meal—a review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 29(11), 1523.
[2] Nature-based agriculture for an adequate human microbiome. Geraadpleegd op 12 juli 2022 van www.researchgate.net/publication/341410233_Nature-based_agriculture_for_an_adequate_human_microbiome

Verkrijgbaarheid van spermidine producten

Momenteel zijn er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van cel-reinigende producten zoals een basisch spermidine complex. Deze producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kunt u de juiste spermidine producten ook vinden en bestellen via internet.

 

Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk beschikbare producten vinden en aanschaffen. Vragen, advies of aanvullende informatie voor uw specifieke situatie? Bel voor een gratis adviesgesprek met één van onze medewerkers van Stichting Zuur-Base Kennis tel. (020) 262 14 12 (lokaal tarief). Let op: als u zoekt naar een adviesdrogist wordt u doorverwezen naar de website van stichting Zuur-Base Kennis en verlaat u de spermidine website.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in cel-reinigende producten. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Basische spermidine complex supplementen zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder.