Veelgestelde vragen

Wat doet spermidine?

Spermidine stimuleert een belangrijk proces in je lichaam, namelijk autofagie. Dat is het lichaamseigen vermogen om cellen op te ruimen en te ontdoen van afvalstoffen. Gezonde cellen staan aan de basis van een gezond lichaam, daarom verkleint dit proces de kans op allerlei ziektes.


In welke voeding zit het meeste spermidine?

De top 5 voedingsmiddelen waar per 100 gram de meeste spermidine in voorkomt zijn:

1. Tarwekiemen - 24,3 mg

2. Gedroogde sojabonen - 20,7 mg

3. Cheddar (minstens 1 jaar gerijpt) - 19,9 mg

4. Paddenstoelen  - 8,8 mg

5. Erwten - 6,5 mg


Welke gezondheidsvoordelen heeft spermidine?

Doordat spermidine autofagie in je lichaam stimuleert, zorgt het ervoor dat je lichaamscellen zichzelf gaan ontdoen van afvalstoffen. Dit brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals dat het:

1. Bescherming biedt tegen vroegtijdige ouderdom (anti-aging)

2. Je lichaam ontgift

3. Je immuunsysteem versterkt

4. Je energiehuishouding ondersteunt

5. Je geheugen en de cognitieve functie ondersteunt (ook bij dementie)

 

Welk spermidine supplement kan ik het beste kiezen?

Kies voor een supplement met speciaal, natuurlijk en biologisch geteelde boekweit. Deze is glutenvrij en is de hoogst gedoseerde natuurlijke vorm van spermidine (5 mg per gram). Op de tweede plek staat tarwekiemextract (1,2 mg per gram), die is niet glutenvrij. Vermijd synthetische spermidine.

 

Hoe herken ik de in Europa verboden, synthetische vorm van spermidine op het etiket?

Vaak zijn de spermidine supplementen met een gehalte van boven de 6 mg per gram synthetisch. Staat er trihydrochloride, dan heb je ook te maken met de synthetische vorm.

 

Hoe gebruik ik spermidine supplementen?

Dat is per supplement verschillend. Kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing.

 

Hoe is spermidine ontdekt?

Het stofje spermidine werd voor het eerst ontdekt in sperma en op die manier is de naam spermidine geboren.

 

Ik heb last van glutenallergie kan ik spermidine supplementen nemen?

Dat kan zeker, kies dan voor supplementen op basis van speciaal gekweekte, biologische boekweitkiemen. In de tarwekiemextract zit altijd gluten.

 

Zit er een risico aan het gebruik van spermidine supplementen?

Studies tonen aan dat spermidine-suppletie met een plantenextract veilig is, zoals boekweit- en tarwekiemen. De veilige bovengrens voor spermidine supplementen is vastgesteld op 6 mg per dag. Ben je zwanger, slik je medicijnen of heb je medische klachten, overleg dan eerst met je arts voordat je met spermidine suppletie begint.

 

Waar kan ik spermidine supplementen kopen?

Via Google vind je verschillende aanbieders. Het spermidine supplement met speciaal, biologisch geteelde boekweitkiemen is de beste optie. Bovendien is deze glutenvrij. Je kunt ook kiezen voor spermidine uit tarwekiemen, maar daar zit minder spermidine in en die is niet glutenvrij.

 

Waarom zou ik een spermidine supplement nemen als ik het ook uit voeding kan halen?

Het is lastig om elke dag spermidine uit voeding te halen, omdat je niet elke dag voeding eet met een hoge dosis spermidine. Ook zit er door de bodemverarming (in de niet-biologische landbouw) veel minder voedingstoffen in ons eten en dus ook minder spermidine.


Verkrijgbaarheid van spermidine producten

Momenteel zijn er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van cel-reinigende producten zoals een basisch spermidine complex. Deze producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kunt u de juiste spermidine producten ook vinden en bestellen via internet.

 

Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk beschikbare producten vinden en aanschaffen. Vragen, advies of aanvullende informatie voor uw specifieke situatie? Bel voor een gratis adviesgesprek met één van onze medewerkers van Stichting Zuur-Base Kennis tel. (020) 262 14 12 (lokaal tarief). Let op: als u zoekt naar een adviesdrogist wordt u doorverwezen naar de website van stichting Zuur-Base Kennis en verlaat u de spermidine website.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in cel-reinigende producten. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Basische spermidine complex supplementen zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder.